Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ο Περίανδρος και η αρχαία Δίολκος

Ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου, είχε τη φήμη του σκληρού και αδίστακτου τυράννου, ακόμα και στην αρχαιότητα. Κυνήγησε αλύπητα τους πολιτικούς του αντιπάλους, σκότωσε ακόμα και συγγενείς του, και στάθηκε αμείλικτος με όποιον διαφωνούσε σε οτιδήποτε μαζί του.Παρ' όλη την αυταρχική πολιτική του (ή ίσως εξαιτίας της), ο Περίανδρος έκανε σημαντικά πράγματα για την ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού.
Το μεγάλο κατασκευαστικό επίτευγμα του Περίανδρου ήταν αναμφισβήτητα ο Δίολκος, ο πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δυο πλευρές του Ισθμού, πάνω στον οποίο κινούνταν τα πλοία για να ταξιδέψουν από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο. Λέγεται ότι ο Περίανδρος είχε σκεφτεί να ανοίξει διώρυγα, αλλά εμποδίστηκε από τις θρησκευτικές προλήψεις, που θεωρούσαν ότι τέτοια παρέμβαση στη φύση θα ήταν ύβρις προς τους θεούς.
Η ακόλουθη ταινία animation, που είναι μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αναπαριστά αυτό το τεράστιο τεχνικό έργο της αρχαιότητας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: