Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι - Η αληθινή ιστορία

Η ιστορία της Χιονάτης είναι από τις πιο αγαπημένες των κοριτσιών, με τους συμπαθητικούς νάνους και τη μοχθηρή βασίλισσα, που δεν μπορούσε να δεχτεί ότι καμία δεν ήταν ομορφότερη από εκείνη.
Το παραδοσιακό παραμύθι των αδερφών Γκριμ πρωτοδημοσιεύτηκε το 1812 με τον τίτλο «Η Μικρή Χιονάτη/Χιονατοπούλα», ενώ υπήρξαν και αρκετές εκδοχές του παγκοσμίως. Είναι επίσης η πρώτη από τις πριγκίπισσες της Disney που εμφανίζεται στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Walt Disney to 1937.
Το παραμύθι είναι βασισμένο στην τραγική ζωή μιας αρχόντισσας της Βαυαρίας του 16ου αιώνα, της Margarete von Waldeck. Η Margarete μεγάλωσε στο Bad Wildungen και η οικογένειά της διέθετε ένα ορυχείο χαλκού, με επικεφαλής τον αδερφό της αρχόντισσας, που χρησιμοποιούσε ως εργάτες μικρά παιδιά. Τα παιδιά είχαν υποστεί πολλαπλές σωματικές παραμορφώσεις εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών εργασίας στο ορυχείο και αυτός ήταν ο λόγος που τα είχαν χαρακτηρίσει «νάνους».
Η μητριά της Margarete τη φθονούσε για την απαράμιλλη ομορφιά της και την έστειλε στις Βρυξέλλες, για να την ξεφορτωθεί. Εκεί η Margarete γνώρισε τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας τον Γ', που την ερωτεύτηκε σφόδρα. Όμως ο πατέρας του, ο βασιλιάς της Ισπανίας, δεν ενέκρινε το ειδύλλιο και τη δηλητηρίασε.
Το δηλητηριασμένο μήλο που έδωσε η κακιά βασίλισσα στη Χιονάτη στο ομώνυμο παραμύθι έχει και αυτό την προέλευσή του στην αληθινή ιστορία. Οι αδερφοί Γκριμ το εμπνεύστηκαν από έναν γέρο που πρόσφερε τα δηλητηριασμένα φρούτα στους εργάτες του, αλλά και σε παιδιά που πίστευε ότι τον έκλεβαν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: