Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τα ΟΧΙ των Χριστουγέννων


ΟΧΙ, ο Ιησούς δεν γεννήθηκε το έτος 0, αφού και το μηδέν ως σύμβολο δεν υπήρχε καν στο ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης. Μόλις τον έκτο αιώνα μετά Χριστόν, με το σημερινό σύστημα αρίθμησης των εκατονταετιών, ο μοναχός Διονύσιος Εξήγιος το έτος 753 από κτίσεως Ρώμης, που εθεωρείτο ότι γεννήθηκε ο Χριστός το όρισε να είναι το 1 μ.Χ., ενώ ύστερα από πολλούς επί­σης αιώνες ορίστηκε ο αμέσως προηγούμενός του αιώνας να είναι ο 1 π.Χ.

ΟΧΙ, όλοι οι Ευαγγελιστές δεν συμφωνούν για τη χριστουγεννιάτικη ιστορία όπως την  περιγράφει κυρίως ο Λουκάς. Ο Μάρκος και ο Ιωάννης δεν γράφουν καν σχετικά, ενώ ο Ματθαίος αναφέρει ότι ήδη ζούσαν ο Ιωσήφ και η Μαρία στη Βηθλεέμ και δεν έφθασαν εκεί για να απογραφούν και να βρεθούν τελικά χωρίς στέγη.

ΟΧΙ, ο Ηρώδης ο Μέγας (70-4 π.Χ.) μάλλον δεν είχε διατάξει τη σφαγή των μικρών παιδιών και ήταν ένας σχετικά αποδεκτός βασιλέας.

ΟΧΙ, οι «Μάγοι» δεν ήταν τρεις αλλά περισσότεροι μάλλον. Ήταν μέλη του ανώτερου τμήματος της περσικής Βουλής που αποτελείτο από δύο τμήματα, τους Σοφούς και τους Μάγους, και συνολικά τα μέλη της αποκαλούνταν Με­γιστάνες. Πρέπει να έφθασαν ως τη Βηθλεέμ με συνοδεία επίλεκτων περσών ιππέων που τους προστάτευαν από τις ρωμαϊκές λεγεώνες.

ΟΧΙ, δεν μετακινούνταν με καμήλες αλλά με άλογα, αφού οι καμήλες ήταν μόνο για να μεταφέρουν πράγματα.

ΟΧΙ, ο Ιησούς δεν γεννήθηκε σε στάβλο με ζώα και το όλο κλασικό πια σκη­νικό συνέλαβε και δημιούργησε με πολλή φαντασία ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης το 1223, όταν μέσα σε ένα σπήλαιο έβαλε σε κάποιον επίπεδο βράχο λίγο άχυρο, ένα μωρό επάνω του και ομοιώματα ζώων.

ΟΧΙ, την περίοδο των Χριστουγέννων δεν μπορεί να βρίσκονταν εκεί έξω στο ύπαιθρο οι βοσκοί με τα ζώα τους, αφού αυτό συνέβαινε μόνο δύο φο­ρές τον χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, όταν ήταν να γεννήσουν οι μητέρες.

ΟΧΙ,  ο Ιησούς δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου αλλά αυτό ορίστηκε αργότερα κατ' οικονομίαν με βάση την αναγγελία εννέα μήνες πριν από τον άγ­γελο στις 25 Μαρτίου προς τη Μαρία της επικείμενης εγκυμοσύνης της.


ΟΧΙ, δεν μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο ουράνιο φαινόμενο που να βγά­ζει κάποιο υπερκόσμιο φως, να βρεθεί ακριβώς πάνω από μια καλύβα και με την ακρίβεια του σημερινού GPS να δείξει την αναζητούμενη από τους Μάγους τοποθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: