Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Ποδηλασία στα χιόνια

Αν βρεθείς σε χιόνια στη διάρκεια των γιορτών, μην ξεχάσεις το ποδήλατο. Έχει πολύ πλάκα μια βόλτα στο χιόνι. Δεν χρειάζεται να είναι βόλτα σαν αυτή του βίντεο. Διάλεξε κάτι πιο εύκολο και σε επίπεδο έδαφος. Για να πειστεί και η μαμά να σε αφήσει!!!



Μερικές συμβουλές:

Ενδυμασία:

Το ισοθερμικό μπλουζάκι (base layer) θα είναι απαραίτητο για να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Το σωστό είναι να προφυλαχτούμε από το κρύο χωρίς να το παρακάνουμε ώστε να έχουμε ευκολία στις κινήσεις αλλά και να αποφύγουμε την υπερβολική εφίδρωση που μπορεί να οδηγήσει σε κρύωμα. Έτσι προτείνεται πάνω από το ισοθερμικό να φοράμε ένα λεπτό fleece μπλουζάκι και ένα αδιάβροχο και αντιανεμικό jacket προπόνησης. Για να κρατήσουμε τα πόδια μας ζεστά εκτός από το ποδηλατικό κολάν τα χειμερινά μπατζάκια κάνουν καλή δουλειά. Τα full-finger γάντια (όχι μάλλινα γιατί θα μουσκέψουν!) θα προστατέψουν τα χέρια σας και ένα σκουφάκι θα προφυλάξει αυτιά και κεφάλι. Για πλήρη προστασία στα κάτω άκρα υπάρχουν επιπλέον καλύμματα παπουτσιών που προστατεύουν από το κρύο και το νερό.

Για το ποδήλατο:

Ο κλασσικός έλεγχος του ποδηλάτου εννοείται πως εφαρμόζεται και σε αυτές στις συνθήκες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλή λειτουργία φρένων και ταχυτήτων καθώς η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα. Μία σημαντική επιλογή αφορά τα ελαστικά που θα χρησιμοποιήσετε. Αποκλείοντας τα slick ελαστικά, για μαλακό, “απάτητο” χιόνι τα ελαστικά με σχετικά ευρύ πέλμα (mtb) θα αποδώσουν καλά. Ελαστικά με καρφιά προτείνονται για πιο extreme συνθήκες με πάγο. Η πίεση που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει επίσης ρόλο. Συνήθως προτείνεται χαμηλή πίεση ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια επαφής.

Με καλή προετοιμασία η ποδηλασία στο χιόνι θα είναι παιχνιδάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: