Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Mickey mouse. Το ξεκίνημα.

Ο Μίκυ Μάους οφείλει κατά κάποιο τρόπο την ύπαρξή του σε ένα… κουνέλι. Τα αδέρφια Disney εργάζονταν το 1927 στην Universal Pictures, όταν ο Walt δημιούργησε ένα καρτούν, το οποίο ονόμασε Oswald the Lucky Rabbit. Ο συμπαθέστατος κούνελος έγινε αμέσως hit στις ΗΠΑ και η Universal κυκλοφόρησε μια σειρά από κινούμενα σχέδια. Όταν ο Disney πήγε την επόμενη χρονιά για να διαπραγματευτεί ένα καινούργιο συμβόλαιο με την εταιρία, πίστευε ότι η Universal θα του έκανε όλα τα χατίρια λόγω ακριβώς της μεγάλης επιτυχίας του Oswald. Αντί για αυτό όμως, οι εργοδότες του απέλυσαν όλους τους βοηθούς του Walt και πρόσφεραν στον ίδιο μια νέα συμφωνία με μειωμένες αποδοχές.


Ο Disney αρνήθηκε και μαζί με τον Ub Iwerks, τον μοναδικό σχεδιαστή που του έμεινε πιστός, επέστρεψε στη δουλειά ψάχνοντας καινούργιες ιδέες. Με τη βοήθεια του Αμπ, άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν τη φυσιογνωμία του Oswald, μετατρέποντας τελικά το κουνέλι σε ένα ποντίκι με το όνομα Μόρτιμερ. Η κάθετα αντίθετη γνώμη της κυρίας Λίλιαν Ντίσνεϊ, άλλαξε πολύ γρήγορα το Μόρτιμερ σε Μίκυ και έτσι γεννήθηκε το κορυφαίο δημιούργημα του Walt.
Οι πρώτες δυο ταινίες κινούμενων σχεδίων του Μίκυ δεν είχαν μεγάλη απήχηση, όμως η τρίτη, το «Steamboat Willie» έσπασε κυριολεκτικά τα ταμεία. Η πρεμιέρα έγινε στις 18 Νοεμβρίου του 1928 στο κινηματοθέατρο «Colony» της Νέας Υόρκης και ήταν το πρώτο καρτούν στην ιστορία με ήχο: συγχρονισμένη μουσική και ηχητικά εφέ.

Στο τέλος της χρονιάς ο Μίκυ είχε προλάβει να γίνει εθνικός ήρωας σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και ο πανέξυπνος Walt δημιούργησε λίγο αργότερα το Mickey Mouse Club, ένα φαν κλαμπ για πιτσιρίκια, ενώ παράλληλα άρχισε να δουλεύει πάνω στο μάρκετινγκ, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας διάφορα προϊόντα με σήμα κατατεθέν το διάσημο ποντίκι του. Το 1930 ο Μίκυ αναδείχθηκε ως ο δημοφιλέστερος πρωταγωνιστής κινουμένων σχεδίων και το 1934 – μόλις 6 χρόνια μετά το ντεμπούτο του – έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ, λαμβάνοντας τα περισσότερα γράμματα θαυμαστών από οποιονδήποτε άλλο σταρ του Χόλυγουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: