Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Το CERN με λίγα λόγια

Στη Γενεύη στις εγκαταστάσεις του CERN, υπάρχει ο μεγάλος επιταχυντής Αδρονίων. Βρίσκεται στα 100 μέτρα βάθος κάτω από τη γη και έχει μια περίμετρο- επέκταση 27 χιλιομέτρων». Ποια είναι όμως η δουλειά αυτού του τεράστιου επιταχυντή;


Ο LHC (Large Hadron Collider), όπως είναι το όνομα του επιταχυντή στα αγγλικά, θεωρείτε από τα πιο κρύα και άδεια μέρη του σύμπαντος και από τις γρηγορότερες πίστες του πλανήτη. Ακόμη έχει το μέγεθος πενταώροφης πολυκατοικίας και ζυγίζει λίγο περισσότερο από τον πύργο του Άιφελ. Στον LHC, παράγουμε σωματίδια. Γίνονται πειράματα σκέδασης-σύγκρουσης πρωτονίων σε αυτόν. Ότι φτιάχνει η φύση, θέλουμε να το φτιάξουμε και εμείς με τον επιταχυντή. Επιπλέον στο CERN φτιάχτηκε και το web. Η γνωστή πια σε όλους μας ηλεκτρονική διεύθυνση www.

Higgs: Είναι όντως το σωματίδιο του Θεού και τι σημαίνει τελικά αυτό;
Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του CERN μέχρι σήμερα είναι το μποζόνιο Higgs, το οποίο ανακαλύφτηκε από 4 επιστήμονες. Τον Δεκέμβριο του 2011 οι ερευνητές στα δύο ανεξάρτητα πειράματα Atlas και CMS, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, είχαν ανακοινώσει ότι βρήκαν ενδείξεις ύπαρξης του Μποζονίου Χιγκς με μάζα γύρω στα 125 GeV/c2.

Περίπου 300 υπολογιστές χρειάστηκαν για να βρούμε το Higgs. Υπάρχει ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών όπου συνδέονται όλοι μεταξύ τους για να πραγματοποιηθεί σωστά η δουλειά. Η ενέργεια που ξοδεύει το CERN όταν εργάζεται η μηχανή του καθημερινά, είναι περίπου όσος είναι και ο ηλεκτρισμός που ξοδεύει ολόκληρη η Γενεύη κάθε μέρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: