Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κι όμως υπάρχει...


Όλα αρχίζουν το 1897, όταν η 8χρονη Βιρτζίνια ρώτησε τον πατέρα της Δρ. Φίλιπ Ο’Χάνλον, αν υπάρχει ο Άι Βασίλης. Αυτός, της συνέστησε να απευθυνθεί στη New York Sun, επιφανή εφημερίδα της εποχής, λέγοντάς της πως «αν το δεις γραμμένο στη Sun, έτσι θα είναι». To γράμμα της Βιρτζίνια, έδωσε την ευκαιρία στον συντάκτη της εφημερίδας Φράνσις Τσέρτς, να γράψει το πιο αναδημοσιευμένο άρθρο στην αγγλική γλώσσα και μία από τις πιο ξεχωριστές αναφορές στον αγαπημένο Άγιο των παιδιών. Το γράμμα της Βιρτζίνια αλλά και η απάντησή του μέσα από το εισαγωγικό σημείωμα της Sun έμελλε να γίνουν ύμνος στην ξεγνοιασιά και την παιδικότητα που αποπνέουν τα Χριστούγεννα αλλά και να σημαδέψει την ιστορία της εφημερίδας, αφού αναδημοσιεύονταν κάθε χρόνο από τότε και μέχρι το 1949, οπότε και η εφημερίδα έπαψε να εκδίδεται. 
Το γράμμα της μικρής Βιρτζίνια

Αγαπητέ εκδότη, 
το αυθεντικό γράμμα
Είμαι 8 χρόνων. Κάποιοι από τους μικρούς μου φίλους, λένε πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει «αν το βλέπεις στη Sun, τότε έτσι θα είναι». Παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» 
Βιρτζίνια Ο’Χάνλον

και η απάντηση από την εφημερίδα



Ξέρω ότι εδώ και πολύ καιρό το αναρωτιέσαι, αλλά ήθελα η απάντησή μου να είναι πολύ προσεκτική κι έπρεπε να σκεφτώ καλά τι θα σου πω.
Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει ο Άι Βασίλης.
Είμαι όμως το άτομο που γεμίζει την κάλτσα σου με δώρα. Επίσης διαλέγω και τυλίγω τα πακέτα που βρίσκεις κάτω από το δέντρο, με τον ίδιο τρόπο που η μαμά μου το έκανε για μένα, όπως και η δική της μαμά για εκείνη (και ναι, βοηθάει κι ο μπαμπάς).
Φαντάζομαι πως κάποια μέρα θα το κάνεις κι εσύ για τα παιδιά σου και ξέρω ότι θα σου αρέσει να τα βλέπεις να τρέχουν προς το χριστουγεννιάτικο δέντρο το πρωί των Χριστουγέννων. Θα σου αρέσει να τα βλέπεις να κάθονται μπροστά στο δέντρο και τα προσωπάκια τους να φωτίζονται από τα λαμπιόνια του.
Όμως αυτό δεν θα σε κάνει Άι Βασίλη! Ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι μεγαλύτερο και αυτό που κάνει διαρκεί περισσότερο από τη ζωή του καθενός μας. Είναι κάτι πολύ απλό αλλά και πολύ σημαντικό. Μαθαίνει στα παιδιά πώς να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν ποτέ δει ή αγγίξει.
Είναι πολύ σπουδαία και σημαντική δουλειά αυτή. Στην πορεία της ζωής σου θα χρειαστείς αυτή την ικανότητα να πιστεύεις: στον εαυτό σου, στους φίλους σου, στα ταλέντα σου και στην οικογένειά σου. Επίσης, θα χρειαστεί να πιστέψεις σε πράγματα που δεν μπορείς να μετρήσεις ή να κρατήσεις στα χέρια σου. Μιλάω για την αγάπη, αυτή τη σπουδαία δύναμη που θα φωτίσει μέσα σου τη ζωή, ακόμα και στις πιο σκοτεινές και κρύες στιγμές.
Ο Άι Βασίλης είναι ένας δάσκαλος κι εγώ υπήρξα μαθήτριά του και τώρα ξέρεις το μυστικό για το πώς κατεβαίνει μέσα από όλες αυτές τις καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων: τον βοηθάνε όλοι οι άνθρωποι που γέμισαν την καρδιά τους με χαρά χάρη σ’ εκείνον.
Με τις καρδιές γεμάτες, άνθρωποι σαν τον μπαμπά σου κι εμένα, αναλαμβάνουμε με τη σειρά μας να βοηθήσουμε τον Άι Βασίλη να κάνει μια δουλειά που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να έρθει εις πέρας.
Έτσι λοιπόν, όχι, δεν είμαι ο Άι Βασίλης. Ο Άι Βασίλης είναι αγάπη και μαγεία και ελπίδα και ευτυχία. Ανήκω στην ομάδα του και πλέον ανήκεις κι εσύ.

Απάντηση της Martha Brockenbrough στο γράμμα της κόρης της στον Άγιο Βασίλη με το μοναδικό ερώτημα : "Είσαι ο πραγματικός Αι Βασίλης;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: