Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Το βιβλίο με τις σαχλαμάρες - Edward Lear

Στο τέλος της ανάρτησης σε περιμένει σοβαρή εργασία

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1812 και πέθανε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας το 1888. Ήταν το τελευταίο από τα 21 παιδιά του χρηματιστή Τζερεμάια Λίαρ και της Αν Κλαρκ Σκέριτ. ‘Έγινε περισσότερο γνωστός για τα εικονογραφημένα βιβλία του με χιουμοριστικά ποιήματα και ιστορίες, μεταξύ των οποίων τα: 

A book of nonsense (1846), Nonsense songs (1871), Laughable lyrics (1877), κ.ά. Μετά το 1840 αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην τοπιογραφία, ταξιδεύοντας σε χώρες της Μεσογείου και δημοσιεύοντας κατά διαστήματα εικονογραφημένα βιβλία με τις εντυπώσεις των ταξιδιών του. Το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς ήταν αφιερωμένο στη Ρώμη και τα περίχωρά της. Ακολούθησαν τα πορτρέτα της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Ιόνιων Νησιών. Ο Λιρ έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Κέρκυρα, ενώ, παρά τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν (επιληψία και κατάθλιψη), ταξίδεψε σε αρκετές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Συρία, η Αίγυπτος και η Ινδία. Φιλοτέχνησε πολλές τοπιογραφίες, κυρίως υδατογραφίες, καθώς και τοπογραφικά σχέδια υψηλής ακρίβειας, καταγράφοντας τις περιπλανήσεις του και εκδίδοντας ταξιδιωτικά κείμενα με σημαντικότερο το Journals of a Landscape Painter in Albania, &c. (1851).
                          
Κατά την παραμονή του στην Ήπειρο αποτύπωσε τη ζωή σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Πάργα, η Παραμυθιά, το Σούλι, οι Φιλιάτες, το Μαργαρίτι, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την περιοχή εποχή.
Μπορείς να δεις το βιβλίο "the book of nonsense" καθώς και τα αστεία σκίτσα που το συνοδεύουν εδώ.
Είναι τα γνωστά μας από προηγούμενες τάξεις limerick.

Επειδή πιστεύω ότι ο τύπος δεν πιάνει μια μπροστά μας όταν πρόκειται για σαχλαμάρες.,προτείνω να κάνουμε το δικό μας "βιβλίο με τις χαζομάρες της καραντίνας". Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις τους κανόνες του limerick. Περιμένω την έμπνευσή σου, να την κάνουμε βιβλίο και να του κλέψουμε τη δόξα. Ξεκινώ πρώτος:

Στην Αίγυπτο πηγαίναμε
μέσα σε μια βαρκούλα
θυμάσαι που φορούσαμε 
μια κόκκινη κουκούλα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: