Τρίτη 13 Απριλίου 2021

      


 Ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μιστρά. Στον χάρτη βλέπεις που ακριβώς βρίσκεται η έρημη σήμερα καστροπολιτεία και κάτω το χάλκινο άγαλμα που υπάρχει σήμερα εκεί.


Ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος,πριν αναλάβει την εξουσία του κράτους, είχε κάνει δύο γάμους, χωρίς να έχει αποκτήσει γιο. Αφού ανέβηκε στον θρόνο, οι αυλικοί τον πίεζαν να κάνει και τρίτο γάμο. Οι προτάσεις ήταν πολλές. Ο δόγης της Βενετίας, για παράδειγμα, του πρότεινε την κόρη του. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας φαίνεται ότι επιθυμούσε, για πολιτικούς ίσως λόγους, κάποια πριγκίπισσα από την Τραπεζούντα ή την Ιβηρία του Καυκάσου.
Την ίδια περίοδο πέθανε ο σουλτάνος Μουράτ. Πολλοί τότε τον συμβούλεψαν να πάρει γυναίκα του τη σερβικής καταγωγής χήρα του σουλτάνου, Μάρα Μπράνκοβιτς. Ο λόγος ήταν απλός: τη γυναίκα αυτή υπεραγαπούσε ο νέος σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ως μητριά του, και ο γάμος αυτός ίσως ωφελούσε το βυζαντινό κράτος. Ήταν όµως ήδη 50 χρόνων και, επομένως, πιθανότητα απόκτησης διαδόχου δεν υπήρχε.
Εξάλλου, ούτε η ίδια ήταν πρόθυμη να ξαναπαντρευτεί και προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα της τη Σερβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος δεν στέφθηκε ποτέ επίσημα αυτοκράτορας, επειδή, για λόγους οικονομίας, περίμενε να παντρευτεί, προκειμένου να γίνει ένα έξοδο, για τον γάμο και για τη στέψη…


Δεν υπάρχουν σχόλια: