Ιστορία δεν είναι μόνο το μακρινό παρελθόν. Δες κάτι πιο πρόσφατο. 16 Ιουλίου 1969. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις της εποχής, Η.Π.Α. και Ρωσία (τότε Ε.Σ.Σ.Δ.) ανταγωνίζονται ποια θα είναι πρωτοπόρος στο διάστημα. Το 1961 οι Ρώσοι στέλνουν για πρώτη φορά επανδρωμένο δορυφόρο σε περιφορά γύρω απ' τη γη. Οι Αμερικανοί έπρεπε να κάνουν κάτι πιο εντυπωσιακό. Οργανώνουν λοιπόν την αποστολή Apollo 11. Σκοπός της αποστολής να περπατήσει για πρώτη φορά άνθρωπος στο φεγγάρι. Παρακινδυνευμένο για εκείνη την εποχή. Και όμως πέτυχε.
Και δυο λεπτομέρειες. 1) οι υπολογιστές της εποχής ήταν στρατιωτικοί. Η υπολογιστική τους δύναμη ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με το σημερινό playstation. 2) Ήταν τόσος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις, που ακόμα και το πως αποκαλούσαν τους ανθρώπους που έστελναν στο διάστημα ήταν διαφορετικό. Αστροναύτες οι Αμερικανοί, κοσμοναύτες οι Ρώσοι.
Δες κι αυτό.
O Αμερικανός Τζον Γκλεν, που ταξίδεψε με το «Friendship 7» της NASA στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος «Ερμής» («Mercury») και στις 20 Φεβρουαρίου 1962 έγινε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης ο οποίος μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφηκε και ως ο πρώτος άνθρωπος που έφαγε στο Διάστημα.
Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα και πραγματοποίησε τρεις περιφορές γύρω από τον πλανήτη μας, προτού προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις Μπαχάμες. Οι επιστήμονες της NASA του είχαν ετοιμάσει ένα «κολατσιό» για το ταξίδι του. Με δεδομένο βέβαια ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστό εάν η κατάποση και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών ήταν εφικτή σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ο Γκλεν έπαιξε και λίγο το πειραματόζωο. Ήπιε πολτό μήλου και νερό στο οποίο είχαν διαλυθεί δισκία ξυλόζης (κατηγορία σακχάρων), αποδεικνύοντας έτσι ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταπιούν και να χωνέψουν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 τα εδέσματα που προορίζονταν για τους αστροναύτες ήταν πολύ συγκεκριμένα: κυρίως πολτοποιημένα τρόφιμα σε αλουμινένιες συσκευασίες με ειδικό καλαμάκι. Δεν υπήρχε ποικιλία, ούτε φυσικά και νοστιμιά. Όσο όμως ο άνθρωπος «πατούσε» πιο στέρεα στο Διάστημα και κατακτούσε γνώση τόσο εξελισσόταν και η κουζίνα του Διαστήματος.
Σήμερα οι αστροναύτες διαθέτουν μεγάλη ποικιλία και γκάμα τροφίμων, οπότε τρώνε πολύ καλύτερα. Τον Δεκέμβριο του 2017, μάλιστα, ένας Ιταλός αστροναύτης σκέφτηκε πως το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού χρειαζόταν ένα ευχάριστο διάλειμμα κι έτσι μαζί με τους συναδέλφους του ξεκίνησε να φτιάχνει το παραδοσιακό φαγητό της χώρας του: πίτσα. Σε έτοιμη ζύμη άπλωσαν σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, σαλάμι, ελιές και οι πίτσες ήταν έτοιμες. Προτού τις απολαύσουν, ωστόσο, έπαιξαν και λίγο φρίσμπι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου