Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

27 Ιανουαρίου - Ημέρα μνήμης ολοκαυτώματος/Η ιστορία του Nicolas Winton

       

Το Ολοκαύτωμα (1933–1945) ήταν η συστηματική, κεντρικά συντονισμένη και σχεδιασμένη δίωξη και δολοφονία έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων από το ναζιστικό γερμανικό καθεστώς και τους συμμάχους και συνεργάτες του. Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ ορίζει τα χρόνια του Ολοκαυτώματος ως το χρονικό διάστημα 1933-1945. Το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε το 1933, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα κατέλαβαν την εξουσία στη Γερμανία. Έληξε το 1945, όταν οι Συμμαχικές Δυνάμεις νίκησαν τη ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

      

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΟΥΙΝΤΟΝ

Ο Γουίντον γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1909 στο Λονδίνο από τους Εβραίους γονείς Rudolph Wertheim (1881-1937), διευθυντή τράπεζας, και την Barbara (1888-1978). Ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Η μεγαλύτερη αδερφή του ήταν η Charlotte (1908-2001) και ο μικρότερος αδερφός του ήταν ο Robert (1914-2009). Οι γονείς του ήταν Γερμανο-Εβραίοι και είχαν μετακομίσει στο Λονδίνο δυο χρόνια νωρίτερα. Το όνομα της οικογένειας ήταν Wertheim αλλά το άλλαξαν σε Γουίντον σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης. Επίσης ασπάστηκαν τον χριστιανισμό και ο Γουίντον βαφτίστηκε.


Τον Δεκέμβριο του 1938, σχεδίασε μια αποστολή διάσωσης για παιδιά της Τσεχοσλοβακίας, δουλεύοντας από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Πράγα.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, ο Γουίντον σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Ελβετία για διακοπές. Ωστόσο αποφάσισε να επισκεφτεί την Πράγα και να βοηθήσει τον Μάρτιν Μπλέικ, που ήταν ήδη εκεί ως εκπρόσωπος της Βρετανικής Επιτροπής για τους Μετανάστες από την Τσεχοσλοβακία (η χώρα ήταν τότε σε μια κατάσταση ημι-κατοχής από την Γερμανία) και είχε προσκαλέσει τον Γουίντον να τον βοηθήσει με τους Εβραίους. Συναντήθηκε με απελπισμένους γονείς που ήξεραν ότι για να σώσουν τις ζωές των παιδιών τους, θα έπρεπε να τα εγκαταλείψουν και να τα μεταφέρουν μυστικά σε άλλη χώρα για να μεγαλώσουν από ξένους. Δεν θα τα έβλεπαν ποτέ ξανά.
Ο Νίκολας έσωσε 669 παιδιά. Τα έφερε στη Μεγάλη Βρετανία πριν ξεκινήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Από τα 669 παιδιά που διασώθηκαν από το Ολοκαύτωμα χάρη στις προσπάθειες του Γουίντον, περισσότερα από 370 δεν βρέθηκαν ποτέ. Το BBC News δήλωσε το 2015 ότι ίσως δεν γνωρίζουν την πλήρη ιστορία για το πώς επέζησαν του πολέμου.

Ο Γουίντον όμως, όπως κάνουν οι αληθινοί ήρωες, δεν το διατυμπάνισε, αλλά παρέμεινε σιωπηλός για 50 χρόνια, μέχρι που ο κόσμος έμαθε για τα σπουδαία κατορθώματά του το 1988, όταν η γυναίκα του βρήκε ένα σκονισμένο παλιό λεύκωμα στη σοφίτα τους, που περιγράφει λεπτομερώς τι είχε κάνει ο σύζυγός της. Μέχρι τότε δεν το είχε πει καν στη γυναίκα του ή τα παιδιά τους.

Το λεύκωμα περιείχε ονόματα, αρχεία και φωτογραφίες εκατοντάδων παιδιών της Τσεχοσλοβακίας που, αν δεν ήταν ο Γουίντον, θα είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί με τους γονείς τους.Η σύζυγός του, το έδωσε σε έναν ιστορικό του Ολοκαυτώματος, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με το BBC. Κάλεσαν τον Νίκολας στο πρόγραμμα That's Life, όπου έδειξαν το λεύκωμα και εξήγησαν τι είχε επιτύχει ο Γουίντον.
Δεκάδες άνθρωποι που ο Νίκολας είχε σώσει - τότε ήταν στα 60 και 70 τους - είχαν έρθει για να του κάνουν έκπληξη. Όλοι σηκώθηκαν και χειροκροτούσαν τον άνθρωπο που έσωσε τη ζωή τους με τις ηρωικές ενέργειες του.

      

Δεν υπάρχουν σχόλια: