Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Η εκδοχή που θεωρείται πιο βάσιμη ιστορικά και βασίζεται σε ιστορικά και επιβεβαιωμένα γεγονότα, θέλει γενέτειρα του εθίμου να είναι η Γαλλία του 16ου αιώνα. 
Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες κι έτσι οι αντιδραστικοί που δεν ήθελαν να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα, συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό στο γνωστό έθιμο της Πρωταπριλιάς.
Όταν το έθιμο αυτό ήρθε στην Ελλάδα, εκτιμάται κατά την εποχή των Σταυροφοριών, διαφοροποιήθηκε, σύμφωνα με τις ελληνικές συνήθειες και πήρε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, διατηρώντας όμως το έθιμο των ψεμάτων και της κοροϊδίας.
Έτσι λοιπόν, οι Έλληνες πίστευαν πως όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, με τοπικές δοξασίες να αναφέρουν ότι ο “θύτης”, αυτός που καταστρώνει τη φάρσα, θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του, ενώ το θύμα πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.

Κορυφαίες πρωταπριλιάτικες φάρσες


“Το μπέργκερ για αριστερόχειρες”
Το 1998 μια αλυσίδα γρήγορης εστίασης στην Αμερική λάνσαρε την πρώτη μέρα του Απρίλη, μια μεγάλη καινοτομία: το χάμπουργκερ για τους αριστερόχειρες. Κυκλοφόρησε μάλιστα την πιο πάνω αφίσα.
Η διαφορά του από το κλασικό μπέργκερ ήταν πως είχαν περιστραφεί τα υλικά κατά 180 μοίρες. Οι αριστερόχειρες έτρεξαν να απολαύσουν το χάμπουργκερ, ενώ πολλοί από αυτούς μάλιστα, δήλωναν ότι ήταν και πιο νόστιμο από το κλασικό.


"Έλλειψη βαρύτητας"
Το 1976 σε μια συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΒΒC ο Βρετανός αστρονόμος Patrick Moore που βλέπεις στη φωτογραφία ανακοίνωσε ότι την 1η Απριλίου εκείνης της χρονιάς θα συνέβαινε ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό γεγονός. Ο Πλούτωνας θα περνούσε ακριβώς πίσω από τον Δία και θα ευθυγραμμιζόταν με τη γη. Αυτό θα προκαλούσε σύμφωνα με τον καθηγητή στιγμιαία μείωση της Βαρύτητας στη γη. Έτσι προέτρεψε τους ακρατές στις 9:47 της 1ης Απριλίου του 1976 να προσπαθήσουν να πηδήξουν ψηλά για να παραμείνουν για κάποια δευτερόλεπτα στον αέρα ώστε να νιώσουν όπως οι αστροναύτες στο φεγγάρι.  Περιττό να σου πω ότι εκείνη τη μέρα πολλοί άνθρωποι στη Βρετανία στις 9:47 πηδούσαν στον αέρα ελπίζοντας να παραμείνουν για λίγη ώρα ψηλά!!!

Μερικές έξυπνες φάρσες για την επόμενη χρονιά

Προσαρμόζεις μια κόρνα όπως βλέπεις στις εικόνες. Δεν το κάνουμε σε παππούδες!!!



Ψεκάζεις λίγο spray (λακ) μαλλιών στην αρχή του ρολού του χαρτιού υγείας. Μέχρι να ξεπαγώσει η μαμά δεν θα βρίσκει την άκρη και θα εκνευρίζεται. Εσύ γελάς!!!



Αυτό το κάνουμε στον μπαμπά και μετά κλειδωνόμαστε στο δωμάτιό μας μέχρι να περάσει ο κίνδυνος!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: