Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

2 Νοεμβρίου 1881 - Απελευθέρωση του Βόλου από τους Τούρκους

 



Σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου του 1881 ο Βόλος απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Αντίθετα από ότι ίσως φαντάζεσαι, δεν έπεσε ούτε μια ντουφεκιά. Ήταν έτσι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη που η Θεσσαλία παραχωρήθηκε στην Ελλάδα (περισσότερα στην ΣΤ' τάξη). Στην γκραβούρα που βλέπεις πιο πάνω είναι η παραλία του Βόλου λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση.
Οι Τούρκοι διοικητές του Βόλου λίγους μήνες πριν (26 Μαρτίου 1881) πούλησαν σε τότε κατοίκους της περιοχής  λίγα μέτρα αιγιαλού (ακτής) με σκοπό να μαζέψουν τα χρήματα της πώλησης για τον εαυτό τους. Τα ελάχιστα κτίσματα την εποχή εκείνη ήταν στην σημερινή οδό Ιάσονος (που τότε δεν υπήρχε). Οι τότε Βολιώτες που αγόρασαν αιγιαλό επιχωμάτωσαν (κουβάλησαν με κάρα άμμο και την έριξαν στη θάλασσα) την παραλία με σκοπό να μεγαλώσουν την ιδιοκτησία τους. Είναι έγινε η σημερινή οδός Αργοναυτών (παραλία) που αργότερα πέρασε στον Δήμο Βόλου.



Στις πιο πάνω εικόνες βλέπεις το σχέδιο κτισίματος του Βόλου και την αίτηση που έκαναν 67 πηλιορείτες στον Σουλτάνο το 1841 για να τους επιτραπεί να χτίσουν την πόλη έξω από το τείχος των Παλαιών (ο Βώλος τότε ήταν εκεί, μέσα στα τείχη. Το "ω" στο Βώλος δεν είναι λάθος. Έτσι γραφόταν ο Βόλος τότε).


Σήμερα για να θυμόμαστε εκείνη την εποχή έχουμε δώσει το όνομα "2ας Νοεμβρίου" στον δρόμο που περνάει ανάμεσα στο Δημαρχείο του Βόλου και το Δημοτικό Ωδείο. Ξεκινάει από το συντριβάνι με την Αργώ εκεί που σε λίγες μέρες θα αρχίσει να στολίζεται το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην παραλία.!!!


Πιο κάτω διάβασε ένα ποίημα που έγραψε ένας σατυρικός ποιητής της εποχής (Γεώργιος Σουρής) για την απελευθέρωση του Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: