Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ο τάφος του τελευταίου Παλαιολόγου βρίσκεται στα νησιά Barbados!!!

Άκου μια παράξενη ιστορία.Όπως πολύ καλά θυμάσαι (και να μη θυμάσαι θα τα πεις με την κ. Πετρίνα μόλις ανοίξουμε), ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, πριν αυτό πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων το 1453, ήταν ο Κωνσταντίνος ο ΙΑ’ ο Παλαιολόγος.


Ο Φερδινάνδος Παλαιολόγος, ένας απο τους τελευταίους απογόνους των Παλαιολόγων , γεννήθηκε στα 1615 περίπου στο Λάντουλφ της Κορνουάλης. Πατέρας του ήταν ο Θεόδωρος Παλαιολόγος και η Μαρία Μπωλς, από το Χάντλεϋ στο Σάφφοκλ. Ο Φερδινάνδος κατετάγη στον Αγγλικό στρατό και μετανάστευσε στα νησιά Μπαρμπέιντος, πριν αρχίσει ο Αγγλικός Εμφύλιος πόλεμος. Μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη είχε μεταβεί εκεί, προκειμένου να αναζητήσει συγγενείς της μητέρας του Μαρίας Μπωλς, οι οποίοι είχαν ήδη εγκατασταθεί στα Μπαρμπάντος. Εκεί απέκτησε ένα μικρό κτήμα, νυμφεύτηκε μια λαίδη ονόματι Ρεβέκα Πόμφερτ και απέκτησε μαζί της ένας γιο ονόματι Θεοδώριο. Μας έχει διασωθεί διαθήκη του με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 1670. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1678 και θάφτηκε στις τρεις του ίδιου μήνα στα Μπαρμπέιντος (δες τον χάρτη). 



Στα 1844 ο τάφος του Φερδινάνδου Παλαιολόγου ανοίχθηκε και διαπιστώθηκε πως ήταν θαμμένος με τα πόδια του στραμμένα στην ανατολή και ήταν ιδιαίτερα ψηλός όπως ο πατέρας του. Επίσης ήταν καλυμμένος με ασβέστη, κατά την ελληνική συνήθεια του Βυζαντίου .Το 1906 ανεγέρθηκε μνημείο στον περίβολο του ναού του Αγίου Ιωάννη στα Μπαρμπέιντος με την επιγραφή Φερδινάνδος Παλαιολόγος, καταγόμενος από τον Αυτοκρατορικό κλάδο του τελευταίου Χριστιανού Αυτοκράτορα της Ελλάδος. Στη φωτογραφία πιο κάτω ο τάφος του.














Δεν υπάρχουν σχόλια: