Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Του αγίου Γεωργίου σήμερα

Αν παρατηρήσεις τις δύο εικόνες θα δεις την ίδια παράσταση.

Το επιτύμβιο μνημείο του Δεξίλεω στον Κεραμεικό (Αθήνα), ένα έπος της Αττικής τέχνης. 
Μαζί με την περίφημη στήλη της Ηγησούς, αποτελούν τα πιο εμβληματικά μνημεία του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού.
 Ένας άντρας μόλις 20 χρόνων στην νεκρική του στήλη απεικονίζεται στην απόλυτη δόξα του, λίγο πριν κατατροπώσει τον εχθρό. Λίγο αργότερα θα πέσει νεκρός και θα έχει πετύχει το μεγαλύτερο προσωπικό του άθλο υπέρ της Αθηναϊκής δημοκρατίας που κάποτε στον ίδιο χώρο με τον πιο συγκινητικό τρόπο είχε εγκωμιάσει ο Περικλής με τον επιτάφιο του όπως τον μετέφερε ο Θουκυδίδης. Η μεγαλύτερη του προσφορά θα είναι η θυσία της ίδιας του της ζωής. Η στήλη του Δεξίλεω προκαλούσε πάντα ρίγη συγκίνησης, επηρεασμένη από τα Παρθενώνεια ανάγλυφα.

Αποτέλεσε τεράστια επιρροή στην απόδοση των νεότερων βυζαντινών εικόνων του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς εγκωμίασε τις αρετές του Δεξίλεω μέσα από ένα συγκλονιστικό ποίημα.
Επίσης πρέπει να σου πω ότι υπάρχει ένα μοναστήρι στην Τουρκία του "ΆΙ ΓΙΩΡΓΗ του ΚΟΥΔΟΥΝΆ" στην Πρίγκηπο (ένα νησακι κοντά στην Κωνσταντινούπολη), στο οποίο αυτή τη μέρα συρρέουν πολλοί Τούρκοι να προσκυνήσουν παρόλο που είναι μουσουλμάνοι, γιατί τον θεωρούν θαυματουργό.
Χρόνια πολλά στους μπαμπάδες της Παρασκευής, του Αντώνη και του Δημήτρη του Ζάχου που θα γιόρταζαν σήμερα είτε ζούσαν στην αρχαία Ελλάδα, είτε στο Βυζάντιο είτε στη σημερινή Τουρκία, όπως είμαι σίγουρος ότι διάβασες πιο πάνω!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: