Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Παράξενα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων...

...που δεν υπάρχουν πια. 
ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΥΨΟΣ ΜΕ ΑΛΟΓΟ
Μπήκε σαν άθλημα το 1900 και αφαιρέθηκε στους επόμνους ολυμπιακούς αγώνες...


ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ
Πάλι στο Παρίσι του 1900. Οι διαγωνιζόμενοι αποκλείονταν αν δεν κατάφερναν να βρουν στόχο δύο φορές στη σειρά. Το αγώνισμα κέρδισε ο Βέλγος Leon de Lunden, ο οποίος κατάφερε να σκοτώσει 21 περιστέρια. Στο τέλος του αγωνίσματος, περισσότερα από 300 περιστέρια είχαν πέσει νεκρά στο έδαφος.
Ευτυχώς το άθλημα αυτό αφαιρέθηκε άμεσα και αποτελεί πλέον μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΛΙΑ
1912 στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Οι συμμετέχοντες στην πραγματικότητα δεν πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον, αλλά έπρεπε να πυροβολούν κούκλες με στόχους ζωγραφισμένους στο στήθος τους.
Δεν ενθουσίασε κανέναν και εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 200μ. ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ


Πάλι στο Παρίσι το 1900.
Οι κολυμβητές έπρεπε να σκαρφαλώσουν σε μια σειρά από εμπόδια ή να κολυμπήσουν κάτω από άλλα.
Πρωταθλητής ήταν ο Αυστραλός Φρεντ Λέιν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το αγώνισμα έλαβε χώρα στον Σηκουάνα, όταν ακόμα μπορούσες να κολυμπήσεις χωρίς να κινδυνεύει η ζωή σου.

ΔΙΕΛΚΥΝΣΤΙΝΔΑ
Η διελκυστίνδα ως ομαδικό ολυμπιακό άθλημα πρωτοεμφανίστηκε (μάντεψε...) στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 και τελικά αφαιρέθηκε οριστικά από το πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.
Η διελκυστίνδα θεωρείτο περισσότερο παιχνίδι πάρα άθλημα και δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό.
                                     

Η συμμετοχή στις Ολυμπιάδες ήταν μικρή και συχνά έπαιρναν μέρος αθλητές άλλων αθλημάτων (π.χ. ρίπτες, παλαιστές, αρσιβαρίστες). Το 1900 συμμετείχαν μόνο δύο ομάδες, το 1904 έλαβαν μέρος έξι ομάδες, από τις οποίες οι τέσσερις ήταν από τις ΗΠΑ.
Το 1908 από τις πέντε ομάδες, οι τρεις ήταν βρετανικές. Το 1912 μετείχαν μόνο δύο ομάδες και το 1920 πέντε. Μετά το 1920 αποφασίστηκε να μην περιληφθεί ξανά στο ολυμπιακό πρόγραμμα, λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: