Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Οπερέτα

Όπερα έχεις δει στην τηλεόραση και σίγουρα δεν σου αρέσει να βλέπεις χοντρές με τσιριχτές φωνές να κινούνται πάνω στη σκηνή. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Άστο αυτό για αργότερα, όταν μεγαλώσεις. Καλό είναι να ξέρεις ότι εμφανίστηκε περίπου το 1639 περίπου και ήταν ένα σοβαρό θέαμα  με συνδυασμό μουσικής, δράσης και λέξεων στη σκηνή. Το κύριο πράγμα στην παράσταση ήταν η μουσική. Η τέχνη αυτή προέρχεται από την Ιταλία, από όπου μετακόμισε στην Αυστρία. Τον 18ο αιώνα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Υπήρξε ένας τεράστιος αριθμός συνθετών όπερας.
Από την όπερα γεννήθηκε η οπερέτα. Ένα πιο ελαφρύ είδος, με πιο ανάλαφρη θεματική με σκοπό να διασκεδάσει και να αποφορτίσει τον θεατή από το δράμα της όπερας. Εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα και ήταν το μουσικό είδος που άρεσε πολύ στους αστούς (στους κατοίκους των πόλεων των αρχών του 20ου αιώνα). Ο κύριος εκφραστής της ελληνικής οπερέτας ήταν ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης.

Η πιο επιτυχημένη οπερέτα που έγραψε ήταν "Ο Βαφτιστικός". Αν θέλεις να μάθεις την υπόθεση κάνε κλικ εδώ. Πρώτη φορά ανέβηκε σαν παράσταση το 1918. Από τότε έχει ανέβει πολλές φορές κυρίως στη Λυρική Σκηνή. Στα δυο βίντεο πιο κάτω μπορείς να καταλάβεις γιατί ήταν ένα ανάλαφρο θέαμα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: