Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Γραφή

Όπως ξέρεις η ανακάλυψη της γραφής χρονικά είναι το όριο που χωρίζουμε την Προϊστορία από την Ιστορία. Οι άνθρωποι στην Προϊστορία δεν έγραφαν. Αργότερα άρχισαν να σχεδιάζουν στους βράχους των σπηλαίων που κατοικούσαν και σιγά σιγά εξελίχθηκε η γραφή. Οι άνθρωποι έγραψαν από ανάγκη. Ποια ήταν όμως η ανάγκη;

Στην Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ), ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, οι γεωργοί καλλιεργούσαν τα χωράφια τους. Η σοδειά όμως ανήκε στον Βασιλιά της περιοχής. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στην Κρήτη, στη Μινωική εποχή. Οι αποθηκάριοι του παλατιού αναγκάστηκαν να εφεύρουν έναν τρόπο να σημειώνουν τον αριθμό των αγγείων που τους παρέδιδαν οι γεωργοί. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, ένα αιχμηρό αντικείμενο, χάραζαν πάνω σε πέτρα  σύμβολα. Αυτό ονομάστηκε σφηνοειδής γραφή από τους αρχαιολόγους και τα σύμβολα ήταν όπως βλέπεις στην εικόνα.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εξέλιξη της γραφής, ρίξε μια ματιά στο φυλλάδιο πιο κάτω.

Εκείνο που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι η Καλλιγραφία, μια τέχνη που αναπτύχθηκε πολύ αργότερα. Οι καλλιγράφοι μάλιστα σε διάφορες περιοχές του κόσμου κατά καιρούς θεωρούνταν σεβαστά και σπουδαία πρόσωπα και ήταν περιζήτητοι. Δες το πιο κάτω βίντεο και μάθε τα βασικά για να γίνεις καλλιγράφος..

Δεν υπάρχουν σχόλια: