Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Δύο Φωτογραφίες

 


Αυτή είναι η Νάπολη στην Ιταλία. Θέα από ψηλά. Είναι θολή η φωτογραφία; Δεν πειράζει. Ο στόχος είναι να προσέξεις τα μικρά εξογκώματα που υπάρχουν στη σιδερένια μπάρα που φαίνεται καθαρά. Αυτά τα εξογκώματα λοιπόν περιγράφουν τη θέα με τη μέθοδο Μπράιγ στους τυφλούς ανθρώπους, που βρίσκονται στο σημείο. 
Και κάτι ακόμα. Το βουνό που φαίνεται αχνά στο βάθος είναι ο Βεζούβιος. Ηφαίστειο, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η Νάπολι. Ανοιξε google maps. Όλα εγώ θα στα λέω!!!


Πριν την εφεύρεση του ηλεκτρικού ψυγείου, οι άνθρωποι ΕΧΤΙΖΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΑΓΟΥ όπως αυτό που βλέπεις στην εικόνα!
Είχες δύο σπίτια δηλαδή! Ένα για να κοιμάσαι και ένα για να μη λιώνει το παγωτό σου!!!
Το πρώτο “ψυγείο λοιπόν” (αυτό που βλέπεις ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ (λογικό, αφού υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη εύρεσης τρόπου συντήρησης και προστασίας του φαγητού από την ακραία ζέστη).
Μπορεί να είναι στην έρημο αλλά στα ερημικά κλίματα οι θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά τις νύχτες που κάνουν και το νερό να μπορεί να παγώνει!
Γέμιζαν λοιπόν το ψυγείο με πάγο και η άμμος στα τοιχώματα λειτουργούσε ως μόνωση.
Όταν βέβαια λέμε έρημο, το μυαλό μας πάει στην Αφρική. Αυτά που διάβασες όμως γίνονταν στο σημερινό Ιράν, την παλιά Περσία που βρίσκεται στην Ασία και όχι στην Αφρική. Google maps λέμεεεεε!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: